O primeiro formador italiano de pizzarias certificado em Portugal — autenticidade com selo oficial

Fermentaria Gabrieli Tanelli Consultor pizzaiolo treinamentos cursos workshop

For All Pizza Lovers, Amateurs,
Professionals, and Entrepreneurs:

We believe that the art of Italian pizza can be mastered by everyone, regardless of experience or goals. Whether you're just starting or already a professional, we offer the perfect learning experience for every stage of your pizza journey.

É para amadores: workshop

If you are an amateur looking to take your skills to the next level, our training combines theory and practice in a collaborative learning environment. You'll learn from master pizzaiolos, gaining the knowledge to craft pizzas worthy of a professional, all at a pace that respects your current level and goals.

É para profissionais: cursos e treinamentos

If you are already working in the industry, our advanced courses and specialised consultancy are designed to enhance your techniques and broaden your repertoire. From perfecting traditional recipes to introducing new trends and ingredients, we provide the tools necessary to keep you at the forefront of the market.

É para profissionais: cursos e treinamentos

If you are already working in the industry, our advanced courses and specialised consultancy are designed to enhance your techniques and broaden your repertoire. From perfecting traditional recipes to introducing new trends and ingredients, we provide the tools necessary to keep you at the forefront of the market.

É para empresários: consultoria

For entrepreneurs looking to open a pizzeria or enhance an existing business, Fermentaria offers strategic and tailored consultancy. From selecting the best equipment to creating innovative and distinctive menus, we ensure that your business stands out through authenticity and quality, maximising success in the competitive pizza market.

About Ferment.aria

A Ferment.aria nasce em 2023 como a primeira consultoria e formação 100% italiana dedicada às pizzarias em Portugal. Depois de anos de estudo, prática no campo e uma certificação internacional obtida na Itália como Formador de Pizzaria, a nossa missão é clara: levar até ti o que há de mais avançado no mundo da pizza.

Unimos tradição e inovação para transformar a tua pizzaria num verdadeiro sucesso — desde a criação do conceito até à escolha dos produtos, passando pela formação da equipa e a definição do menu. Oferecemos uma consultoria personalizada, pensada para quem quer abrir uma pizzaria de raiz ou levar o próprio restaurante a outro nível.

Trabalhamos lado a lado contigo para garantir uma operação sólida, ágil e profissional — com sabor italiano e visão estratégica.

Chef Pizzaiolo
& Consultant

Gabriele Tanelli, mestre pizzaiolo italiano com mais de 10 anos de experiência no mundo pizza, é o coração da Fermentaria. Como fundador e consultor, traz o melhor da tradição italiana diretamente para a sua pizzaria em Portugal, oferecendo formação e estratégias que elevam o seu negócio

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Testimonials

Read below some of the experiences of those who have been part of our journey and discover how Fermentaria can help elevate your love for pizza to a new level.

An excellent learning experience, discovering new kitchens, new dishes—it’s always very rewarding. Thank you to our instructor, Gabriele, for his dedication and knowledge sharing. 💪🏻💪🏻💪🏻
João, Seixal
An excellent learning experience, discovering new kitchens, new dishes—it’s always very rewarding. Thank you to our instructor, Gabriele, for his dedication and knowledge sharing. 💪🏻💪🏻💪🏻
João, Seixal
O curso profissional foi muito bom. A forma como se explica a teoria da fermentação e como é aplicado na prática faz com que tenhamos uma noção total do...
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André, Lisboa
The professional course was excellent. The way the theory of fermentation is explained and how it is applied in practice gives us a complete understanding of what can be done to achieve a great final product.
André, Lisboa
Conheci o Gabriele e o seu workshop de pizzas atraves de um amigo Chef que me recomendou o seu trabalho. O workshop de pizzas correu lindamente. Ambiente descontraido mas com ...
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Hugo, Singapura
Conheci o Gabriele e o seu workshop de pizzas atraves de um amigo Chef que me recomendou o seu trabalho. O workshop de pizzas correu lindamente. Ambiente descontraido mas com um nivel de detalhe incrivel, tanto teorico como pratico. Assim que cheguei a casa comecei logo a fazer pizzas e a minha familia e amigos adoram.
Hugo, Singapura
O meu projeto (ma.che.bello) nasceu de um sonho e de muita luta... Mas não seria possível sem a ajuda do Gabriele (ferment.aria). Um acompanhamento incansável, presencialmente...
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José, Albergaria-a-Velha
My project (ma.che.bello) was born from a dream and a lot of hard work... But it wouldn’t have been possible without Gabriele’s (Fermentaria) help. His relentless support, whether in person or via messages, along with his friendliness, humility, and professionalism, are beyond description. Just a huge thank you 🙏
José, Albergaria-a-Velha
Eu fiz um curso de pizza napolitano, de um dia e individual, com Gabriele. O objetivo era que eu pudesse fazer boas pizzas, leves, areadas...
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Mark, Austrália
I did a one day, one on one, Neapolitan style pizza course with Gabriele. The goal was for me to be able to make good, light and airy, authentic pizza for family and friends. Consistency with the dough, shaping and cooking was paramount for me. The course with Gabriele was brilliant. We started with the theory and then it was hands on from there. He led me through each stage of pizza making and concentrated on the areas where I was making huge mistakes. Gabriele is patient and explains things well. He focused the course on my goals and capabilities. The course was well worth it. My pizzas have improved 10 fold and I now have much more confidence in the pizza making process. At the end of the course Gabriele provided detailed notes for future reference and has followed up to see how my pizza making was progressing.
Mark, Austrália
Depois de 1 ano em Portugal decidi empreender com a abertura da @bellacasapizzeria_, o foco era pizza napolitana e encontrei a ferment.aria no Instagram e o Gabriele solicito...
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Caio, Azeitão
Depois de 1 ano em Portugal decidi empreender com a abertura da @bellacasapizzeria_, o foco era pizza napolitana e encontrei a ferment.aria no Instagram e o Gabriele solicito desde o primeiro contato entrou nessa empreitada, a consultoria foi um pilar fundamental visto que tive assistência personalizada para elaboração do menu, indicação de equipamentos e ingredientes, teorias e práticas sobre o mundo da fermentação e adaptação do produto final aos equipamentos que já tínhamos.
Caio, Azeitão
Gostaríamos de expressar o nosso mais sincero agradecimento à Fermentaria pela incrível capacitação em Schiacciata Toscana. Agradecemos não apenas pela qualidade do conteúdo transmitido, mas também pelo profissionalismo...
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Neka, Porto
Gostaríamos de expressar o nosso mais sincero agradecimento à Fermentaria pela incrível capacitação em Schiacciata Toscana. Agradecemos não apenas pela qualidade do conteúdo transmitido, mas também pelo profissionalismo e pela qualidade humana demonstrados durante todo o processo de ensino. A forma clara, paciente e apaixonada com que nos explicou cada detalhe fez toda a diferença, tornando o aprendizado ainda mais enriquecedor.
Neka, Porto
Como autodidata, já fazia pizzas há muito tempo, mas este curso elevou o meu conhecimento a outro nível. O Gabriele foi incrível, partilhou técnicas avançadas,...
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Johnny, Barreiro
As a self-taught pizza maker, I had been making pizzas for a long time, but this course took my knowledge to a whole new level. Gabriele was amazing; he shared advanced techniques, a depth of information that revolutionized my approach, and left no secrets uncovered. Today, I truly believe my pizzas have reached a level of professionalism that impresses anyone. I highly recommend it to anyone who wants to master the art of Neapolitan pizza!
Johnny, Barreiro

Collaborations with: